vaistai.lt

Nepamirškite treniruotės su šokdyne (2195/0) 

Nepamirškite treniruotės su šokdyneŠokdynė yra viena iš paprasčiausių treniruotėms skirtų priemonių. Ji pigi, užima labai mažai vietos ir šokinėjant sudeginama nemažai kalorijų. Gaunami neblogi rezultatai kompleksiškai koreguojant kūno svorį ir fiziniams pratimams naudojant tiktai šokdynę (žinoma, jeigu svoris nėra labai didelis). Pratimai su šokdyne yra vertingi aerobiniai pratimai, nes treniruoja širdies ir kraujagyslių sistemą bei stiprina raumenis. Šie pratimai greitai nenusibos, kadangi jų yra daug ir įvairių. Laikui bėgant visus juos galima išbandyti.

Dauguma žino, kad bėgimas yra paprasta bei patikima fizinė veikla aerobinei ištvermei treniruoti. Taip treniruojamos didžiausios raumenų grupės, stiprėja širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos, aktyvuojama medžiagų apykaita ir t. t. Tačiau ilgai bėgioti gali būti nuobodu arba tiesiog gali trūkti laiko bėgioti kiekvieną dieną. Todėl bėgimą galima bandyti pakeisti šokdyne arba derinti kaitaliojant kas antrą dieną. Šokdynė kai kuriais atvejai gali būti net pranašesnė už bėgimą.

1. Treniruotei su šokdyne reikia mažiau laiko

Kaip rodo tyrimai, daugelis jaunų žmonių treniruotes praleidžia dėl nuolatinio laiko trūkumo. Treniruotė su šokdyne gali trukti 10–15 minučių. Tai užima mažiau laiko palygti, pavyzdžiui, su pasiruošimu bėgimui ir pačiu bėgiojimu. Galite pradėti šokinėti per šokdynę vos tik išlipę iš lovos, išsivalę dantis ir atsigėrę. Visam tam tereikės tik keleto minučių. Štai tyrimo, kuriame dalyvavo 92 savanoriai studentai, metu buvo nustatyta, kad 10 minučių šokinėjimo per šokdynę pagal efektyvumą prilygsta maždaug 30 minučių bėgimo ristele. Taigi, 10–20 minučių šokinėjimo per šokdynę kasdien gali padėti palaikyti tinkamą fizinę formą.

2. Blogas oras nesutrukdys pasimankštinti

Jeigu dėl netinkamo oro (labai karšta, lyja, labai šalta, vėjuota ar pan.) bėgimo lauke treniruotę praleidote, galimybė pasimankštinti išlieka, kadangi šokdynė visuomet po ranka. Išnaudokite šią galimybę.

3. Pratimai su šokdyne treniruoja ne vien kojas

Jeigu bėgimas daugiausia treniruoja kojų ir dalį liemens raumenų, taip pat širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemas, tai pratimai su šokdyne dar treniruoja ir rankų raumenis. Kiekvieną kartą sukant virvę  dalyvauja riešo, dilbio, žasto ir peties raumenys. Jei norite padidinti krūvį rankų raumenims, naudokite pasunkintą šokdynę ar užsidėkite svarmenis (specialūs maišeliai su lipniomis juostomis) ant riešų. Norint dar labiau pasunkinti treniruotę, galima daryti šuoliukus ant vienos kojos arba užsidėti papildomus svorius ant abiejų čiurnų.

4. Šokdynė tinka koordinacijai treniruoti

Ar žinote, kodėl šokdynė yra gana populiari tarp sportininkų, ypač boksininkų? Pratimai su šokdyne padeda treniruoti koordinaciją ir greitį, kadangi šokinėjant derinamas rankų ir kojų darbas, o paprasti šuoliukai neduoda tokio rezultato. Treniruojant koordinaciją galima taikyti įvairius sudėtingus šuoliukus per šokdynę: dvigubas šokdynės apsukimas pašokus ar rankų kryžiavimas ir t. t. Bet tokiems šuoliukams jau reikia įgudimo.

5. Didelė galimų pratimų įvairovė Nuolat kartoti tą patį pratimą kartais tampa nuobodu. Tokiu atveju pratimus geriau keisti ir išbandyti naujus. Toks pats principas galioja ir šokdynei. Galima pabandyti sudėtingesnius
judesius. Tačiau reikėtų įspėti tuos, kurie į rankas paėmė šokdynę neseniai – tai nebus taip lengva ir paprasta, kaip atrodo stebint iš šalies. Tik gerai įvaldę vieną pratimą (per savaitę ar net kelias), pabandykite išmokti naujų.

6. Šokdynė tinka ypač droviems

Kai kurie žmonės vengia bėgioti parke ar mankštintis sporto klube todėl, kad jie tik pradeda sportuoti. Jiems trūksta pasitikėjimo savimi, jie bijo pašaipių aplinkinių žvilgsnių, jų atliekami judesiai nerangūs, netikslūs ar per lėti, didelis kūno svoris ir t. t. O per šokdynę galima šokinėti net miegamajame, jei nenorite, kad kas jus stebėtų ir kritikuotų. Ir pabaigai keli paprasti patarimai, kuriuos reikėtų žinoti pradedant treniruotis su šokdyne:

  • Tinkamai sureguliuokite šokdynės ilgį: pratimai nesiseks, jei jūsų šokdynė bus per ilga ar per trumpa. Šokdynės ilgis turėtų būti toks, kad primynus ją abiem pėdomis per vidurį, rankenos siektų maždaug pažasties aukštį. Patyrę šuolininkai gali naudoti trumpesnes virves, nes tokiu būdu padidėja pratimų greitis ir intensyvumas.
  • Naudokite paprastą šokdynę: ji tinkama norintiems šokinėti greitai ir bandyti naujus pratimus. Ji lengva, plona ir ne taip skauda, jei netyčia sau uždroži (palyginti su pasunkintomis šokdynėmis).
  • Šokinėkite taisyklingai. Kai šokinėjate, sulenkite rankas per alkūnes ir laikykite šalia liemens. Sukant šokdynę ranka turi judėti per riešo ir alkūnės sąnarius.
  • Šokinėjant per šokdynę kulnai neturi liesti grindų. po šuolio nusileidžiant ir ant kulnų (parastai nusileidžiama ant pirštų ir priekinės pado dalies) padidėja rizika susižaloti ir greičiau pavargsite.
  • Nešokinėkite aukštai: dauguma pradedančiųjų šokinėja per aukštai ir tai greitai išvargina. Kojos šuoliuko metu turi pakilti tik kelis ar daugiausiai keliolika centimetrų nuo grindų.

Jūsų fizinis aktyvumas priklauso tik nuo jūsų pačių išmonės ir noro!

Informacija iš:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos