vaistai.lt

Nutukimas ir diabetas skatina vėžio išsivystymą (1065/0) 

Nutukimas ir diabetas skatina vėžio išsivystymąStudija, publikuota „The Lancet Diabetes & Endocrinology journal“, teigia, jog cukrinis diabetas ir didelis kūno masės indeksas (KMI daugiau nei 25 kg/m2) 2012 metais buvo 5,9 proc. (arba 79 2600 ) vėžio atvejų, nustatytų pasauliniu mastu, priežastis.

Kalbant konkrečiau, 544 300 atvejų buvo susieti su dideliu kūno masės indeksu (3,9 proc.) ir 280 100 – su diabetu (2 proc.). Remiantis statistiniais duomenimis, pasaulyje 422 mln. suaugusiųjų serga diabetu ir 2,01 mlrd. turi antsvorio ar yra nutukę. Diabetas ir didelis KMI yra daugelio vėžinių ligų rizikos faktoriai. Dėl per aukšto cukraus lygio kraujyje, per didelės insulino dozės, lėtinio uždegimo ir lytinių hormonų pusiausvyros sutrikimų organizme vyksta biologiniai pokyčiai. Šie du rizikos veiksniai veikia vis daugiau žmonių, o tai prisidės ir prie vėžinių susirgimų diagnozės dažnėjimo.

Studija, vykdyta 1980-2002 metais 175 šalyse, parodė, kad dėl šių rizikos veiksnių paplitimo padaugėjo 18 tipų vėžinių susirgimų. Daugiausiai – kepenų ir endometriumo vėžio. Vadovaujantis šiuo tyrimu, mokslininkai surinko duomenis apie 12 tipų vėžinius susirgimus 175 šalyse 2012-aisiais metais. Daugiausia vėžio atvejų nustatyta išsivysčiusiose Vakarų šalyse (38,2 proc.), kiek mažiau – Rytų ir Pietvakarių Azijoje (24,1 proc.). Nors besivystančiose šalyse šios ligos yra rečiau nustatomos, jose taip pat jaučiama diabeto ir nutukimo įtaka, pavyzdžiui, Mongolijoje, Egipte, Kuveite tai lėmė 9-14 proc. susirgimų. Tai atspindi ryšį tarp diabeto ir nutukimo bei vėžinių susirgimų paplitimo skirtingose šalyse.

Manoma, kad 2025-aisiais metais, lyginant su 2002-aisiais, moterų sergamumas vėžiu išaugs vidutiniškai 30 proc., o vyrų – 20 proc.

Tokia ateitis mūsų laukia, jei nebus imamasi veiksmų. Į tai turėtų būti reaguojama kaip į aliarmą. Juk tiek nutukimo, tiek 2-o tipo cukrinio diabeto galima išvengti, todėl svarbu kuo anksčiau imtis visų įmanomų prevencijos priemonių, – perspėja mokslininkai.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos