vaistai.lt

Ruošiatės keliauti: nepamirškite tarptautinio skiepijimo pažymėjimo (720/0) 

Ruošiatės keliauti: nepamirškite tarptautinio skiepijimo pažymėjimoUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, jei ruošiatės į kelionę, nepamirškite tarptautinio skiepijimo pažymėjimo. Gali būti, kad be jo nebūsite įleisti į kelionės šalį.

Pavyzdžiui, vykstant į tam tikras užsienio šalis, skiepytis nuo geltonosios karštligės yra privaloma, o į kitas tik rekomenduojama. Yra šalių, kurios iš atvykstančių keliautojų iš endeminių geltonosios karštligės, poliomielito teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu – reikalauja „Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo“.

Nepasiskiepiję keliautojai ir/arba asmenys, neturintys tarptautinio pažymėjimo bei vykstantys į užsienio šalis, kuriose iš keliautojų, atvykstančių iš endeminių geltonosios karštligės, poliomielito teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu, gali būti neįleidžiami į šalį ir/arba izoliuojami atitinkamam laikotarpiui pagal tos valstybės galiojančias taisykles.

ULAC specialistai atsako į dažniausiai užduodamus klausimus, susijusius su tarptautiniu skiepijimo pažymėjimu (toliau pažymėjimas):

Kaip žinoti, kokie skiepai reikalingi vykstant į vieną ar kitą šalį?

Visą informaciją apie skiepijimus keliautojams ir profilaktinį skiepijimą, keliaujant į konkrečią užsienio valstybę, galite rasti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro pateiktose rekomendacijose dėl užkrečiamųjų ligų profilaktikos keliaujant į užsienio šalis ULAC tinklalapio paskyroje „Skiepai keliautojams“. Čia pasirinkus šalį, į kurią keliausite, gausite naujausią informaciją apie privalomus ir rekomenduojamus skiepus.

Kur ir kada keliautojas turėtų kreiptis dėl galimybės pasiskiepyti ir įsigyti pažymėjimą?

Keliautojams kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama iki kelionės likus 4–6 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikalingas tam tikras laikotarpis. Po geltonojo drugio skiepo pažymėjimas pradeda galioti praėjus 10 dienų.

Ką daryti, jei keliauti į užsienį susiruošiau paskutinę minutę?

Nors keliautojams kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama iki kelionės likus 4–6 savaitėms, tačiau jei iki kelionės liko mažiau laiko, vis tiek rekomenduojama kreiptis į gydytoją, nes kai kurie skiepijimai gali būti atliekami iki kelionės likus ir mažiau laiko.

Ar visiems keliautojams reikalingas pažymėjimas?

Pažymėjimas nėra reikalingas kiekvienam keliautojui. Pasaulio sveikatos organizacija  kiekvienais metais atnaujina rekomendacijas keliaujantiems į visas pasaulio šalis. Yra šalių, kurios iš atvykstančių keliautojų iš infekuotų teritorijų ar per tokias teritorijas vykusių tranzitu – reikalauja pažymėjimo, nes tai kaip įrodymas, kad esate pasiskiepiję nuo konkrečios ligos. Neturint šio pažymėjimo, galite būti tiesiog neįleisti į šalį, pavyzdžiui, vykstant į Angolos Respubliką, Dramblio Kaulo Kranto Respubliką, Centrinę Afrikos Respubliką, Ugandos Respubliką pažymėjimas yra privalomas.

Ar galima gauti elektroninį pažymėjimą?

Elektroninio tarptautinio pažymėjimo versijos kol kas nėra, todėl jį reikia labai saugoti.

Pamečiau savo pažymėjimą. Ką reikia daryti?

Kreipkitės į sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje jums buvo atlikta vakcinacija. Iš jūsų ambulatorinės asmens sveikatos istorijos duomenys apie vakcinaciją gali būti užpildomi į naują pažymėjimą.

Ar pažymėjime esančią informaciją supras kitos šalies specialistai?

Šis tarptautinis pažymėjimas turi vieningą visame pasaulyje užpildymo formą ir yra suprantamas viso pasaulio sveikatos priežiūros specialistams. Jį pildant yra numatyti tam tikri reikalavimai tiek žmogui, kuris skiepijamas, tiek jį skiepijantiems medikams.

Daugiau keliautojams aktualių atsakymų galite rasti ČIA

Informacija iš:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos