vaistai.lt

Šaltis gyventojų butuose ir jo sukeltos bėdos  (1738/0) 

Šaltis gyventojų butuose ir jo sukeltos bėdosSmarkiai atšalus orams, Panevėžio visuomenės sveikatos centras gauna vis daugiau daugiabučių namų gyventojų nusiskundimų, kad oro temperatūra patalpose nesiekia net 10oC.
 
Gyvenamųjų patalpų mikroklimatą reglamentuoja Lietuvos higienos norma HN 42:2009 „Gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų patalpų mikroklimatas“ (toliau – HN 42:2009) (Žin., 2009, Nr. 159-7219). Šaltuoju metų laikotarpiu laikomas laikotarpis, kurio lauko oro vidutinė paros temperatūra yra ne aukštesnė kaip plius 10oC. Gyvenamosiose patalpose oro temperatūra šaltuoju metų laikotarpiu turėtų būti 18-22 oC. Temperatūrų skirtumas 0,1 m ir 1,1 m aukštyje nuo grindų turi būti ne didesnis kaip 3oC. Santykinė oro drėgmė turi būti 35-60 %, oro judėjimo greitis gyvenamosiose patalpose turi būti 0,05-0,15 m/s ribose.
 
Daugiabučius namus, kuriuose yra įkurta daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrija (toliau – Bendrija), vadovaujantis Lietuvos Respublikos daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo 14 straipsnio 6 dalimi (Žin., 1995, Nr. 20-449; 2012, Nr. 50-2440) (toliau – Įstatymas), administruoja Bendrijos pirmininkas, kuris vadovaujantis Įstatymo 14 straipsnio 6 dalies 9 punktu, atsako už pastato (pastatų), jo (jų) priklausinių ir pastato (pastatų) bendrojo naudojimo objektų techninės priežiūros organizavimą. Todėl gyventojai, turintys nusiskundimų dėl gyvenamųjų patalpų nepakankamo šildymo, privalo kreiptis į Bendrijos pirmininką, kuris, vadovaujantis Įstatymo 14 straipsnio 7 dalimi, nagrinėja gyventojų skundus ir prašymus. Bendrija dėl nepakankamo patalpų šildymo gali kreiptis į namo vidaus šildymo sistemų prižiūrėtoją. Jeigu jie neatsižvelgia į gyventojų prašymus sureguliuoti temperatūrą, Bendrijai siūloma kreiptis į Valstybinę energetikos inspekciją prie Energetikos ministerijos.
 
Nepavykus taikiai išspręsti problemos, ginčai tarp gyvenamųjų patalpų savininkų ir Bendrijos pirmininko, Bendrijos ir vidaus šildymo sistemų prižiūrėtojų gali būti sprendžiami įstatymų nustatyta tvarka, kreipiantis į teismą.
 
Daugiau informacijos Jums pateiks Panevėžio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Regina Abromaitytė, tel. (8 45) 468 821, el. paštas:
Panevėžio visuomenės sveikatos centro Darbo organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė (ryšiams su visuomene) Vilda Bajoriūnienė, tel. (8 45) 596 173, el. paštas:

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos