vaistai.lt

Šiaulių apskrities sergančiųjų išsėtine skleroze draugijos renginyje (710/0) 

Šiaulių apskrities sergančiųjų išsėtine skleroze draugijos renginyjeŠiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) Kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė dalyvavo Šiaulių apskrities sergančiųjų išsėtine skleroze draugijos surengtoje konferencijoje, kur pristatė vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo naujoves, papasakojo apie ligonių kasų apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, patarė, ką daryti, kai sveikatos priežiūros įstaigoje didelė eilė, aptarė kitus sergantiesiems aktualius klausimus. Šiaulių universiteto bibliotekoje vykusiame renginyje taip pat kalbėta apie sunkumus, su kuriais susiduria sergantieji išsėtine skleroze ir jų artimieji, pristatytos sergantiesiems skirtos socialinės paslaugos, būsto ir aplinkos pritaikymo galimybės.

Dažniausiai išsėtine skleroze suserga jauni, 18-45 metų žmonės. Liga susergama pakitus imuninei sistemai, kai imuninės ląstelės atakuoja nervines ląsteles gaubiantį mielino dangalą galvos, nugaros smegenyse ir regos nervuose. Dėl mielino pažeidimo gali atsirasti įvairūs simptomai: raumenų silpnumas, nuovargis, regos sutrikimai, kurie galiausiai sukelia neįgalumą.
 
Šiaulių TLK atstovė priminė, kad nuo šių metų gegužės 17 dienos į kompensuojamų vaistų sąrašą įtrauktas naujausias išsėtinės sklerozės gydymui skirtas vaistas, kompensuojamas pacientams, kuriems diagnozuota recidyvuojanti išsėtinės sklerozės (RIS) forma. Naujasis preparatas jau yra registruotas daugiau kaip 85 šalyse ir juo gydomi 80 tūkst. išsėtine skleroze sergančių pacientų. Šis ligos progresavimą sustabdantis vaistas patogus vartoti, nes pacientams vaistą lašinti reikia tik kas šešis mėnesius. D. Ozolienės žodžiais, Lietuva pagal išsėtinės sklerozės gydymo galimybes neatsilieka nuo kitų Europos Sąjungos šalių – visi išsėtinei sklerozei kontroliuoti skiriami vaistai kompensuojami 100 procentų bazinės kainos.
 
Be to, nuo šių metų gegužės ligonių kasos didesniam pacientų skaičiui kompensuoja akinių lęšius. Anksčiau akinių lęšiai buvo kompensuojami tik labai silpnai regintiems pacientams. Dabar lęšiai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis pacientams apmokami, kai gydytojas oftalmologas nustato, jog geriau reginčiosios akies aštrumas su visiška korekcija neviršija 0,4 regėjimo aštrumo. Suaugusiesiems pagal gydytojų receptus akinių lęšiai  kompensuojami ne dažniau kaip kartą per dvejus metus, o vaikams – kartą per metus.

Taip pat daugiau pacientų, kuriems nustatytas šlapimo ar išmatų nelaikymas, gauna jiems būtinas sauskelnes, įklotus, vienkartines paklodes, kompensuojamas PSDF biudžeto lėšomis. Per mėnesį esant sunkiam šlapimo nelaikymui kompensuojami 45 vienetai sauskelnių, esant vidutiniam šlapimo nelaikymui – 60 vienetų įklotų. Suaugusiesiems, kuriems nustatytas išmatų nelaikymas, kompensuojami 45 vienetai sauskelnių arba 60 vienetų įklotų per mėnesį. Jei asmeniui nustatytas ir šlapimo, ir išmatų nelaikymas, galima gauti kompensuojamąsias sauskelnes dėl abiejų diagnozių –  iš viso 90 vienetų sauskelnių per mėnesį.
 
Šiaulių TLK atstovės klausta, ar teisėtai elgiasi asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ), leisdamos pacientams planinėms gydytojų specialistų konsultacijoms registruotis tik tam tikromis dienomis, bet ne iš karto, kai pacientas kreipiasi. D. Ozolienė paaiškino, kad remiantis 2018 m. liepos 16 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu ASPĮ privalo visus pacientus registruoti jų kreipimosi į ASPĮ momentu, neribodama registravimosi terminų.
 
Jei pacientas siunčiamas pas gydytoją specialistą dėl planinės konsultacijos, ji atliekama nemokamai. Turėdamas siuntimą, pacientas gali rinktis gydytoją ir gydymo įstaigą, kuri yra sudariusi sutartį su ligonių kasa. Laukimo trukmė pas gydytoją specialistą skelbiama gydymo įstaigų ir ligonių kasų interneto svetainėse. Siuntimo nereikia, jeigu kreipiamasi dėl būtinosios medicinos pagalbos, taip pat kai yra numatytas ilgalaikis paciento stebėjimas. Be siuntimo galima kreiptis ir į gydytoją dermatovenerologą.
 
Pagal gydytojo specialisto kompetenciją atliekami visi būtini tiriamieji ir gydomieji veiksmai, raštu teikiami patarimai siuntusiajam gydytojui. Per konsultaciją gydytojo paskirtų tyrimų išlaidos yra įskaičiuotos į konsultacijos kainą ir apmokamos iš PSDF biudžeto lėšų. Taigi tyrimai, kuriuos skiria gydytojas specialistas, pacientui atliekami nemokamai, nes už juos ap moka ligonių kasos. Jei kyla klausimų dėl mokėjimo už paslaugas, pacientas gali kreiptis į įstaigos administraciją. Jeigu gauti atsakymai netenkina, galima kreiptis į teritorinę ligonių kasą.

 

Infografikus rasite čia.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. 

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos