vaistai.lt

Vaistai nuo skausmo be šalutinio poveikio? Tai gali tapti realybe (6529/0) 

Vaistai nuo skausmo be šalutinio poveikio? Tai gali tapti realybeSkausmas – vienas dažniausių simptomų, kylantis dėl įvairių būklių ar ligų, priverčiančių kreiptis į gydytojus. Tyrėjai iš Vokietijos atrado būdą, kaip, išsaugant skausmą malšinančių vaistų veiksmingumą, panaikinti jų šalutinį poveikį, – rašo upi.com.

Tyrėjų komanda pasitelkė įvairius skaičiavimus ir analizavo molekulines sąveikas su opioidų receptoriais, kad sukurtų morfiną primenančią molekulę. Atliekant bandymą su laboratorinėmis pelėmis, gautas lauktasis rezultatas: naujoji molekulė sumažino skausmą, kilusį dėl audinio uždegimo, ir visiškai nepaveikė aplink esančio sveiko audinio. Taigi tikimasi, kad šis opioidų prototipas galėtų veikti kaip skausmą malšinantis, nesukeldamas šalutinių reiškinių, būdingų visiems opioidiams analgetikams.

Opioidai – vaistų grupė, apimanti opiatus, opiopeptinius, visus sintetinius ir pusiau sintetinius vaistus, kurie sukelia opiatams būdingą poveikį – malšina stiprų skausmą. Opioidinių analgetikų prototipas – morfinas, išskirtas jau 1803 metais. Dabar sukurta pusiau sintetinių (kodeinas) ir sintetinių (fentanilis) opioidų. Šie vaistai, veikdami kelių tipų receptorius, veikia sensorinį ir emocinį skausmo komponentus, sukelia malonų lengvumo jausmą, mieguistumą, slopina kosulį ir kvėpavimą (dėl to pavojinga perdozuoti). Neigiamas poveikis gali pasireikšti ir pykinimu, vėmimu, vidurių užkietėjimu, o kartais – priklausomybe, kuri pastaraisiais metais, ypač JAV, pasitaiko vis dažniau.

„Analizuodami vaistų ir opioidų receptorių sąveikas pažeistuose ir sveikuose audiniuose, tikėjomės surasti būdą, kaip sukurti naują vaistą nuo skausmo, kuris neturėtų tiek šalutinių poveikių. Ir mums galiausiai pavyko atrasti naują vaistų veikimo kelią, kuriuo einant skausmas būtų sumažinamas be sveikų audinių įtraukimo į šį procesą. Sukurtasis prototipas, kol kas pavadintas NFEPP, geba prisijungti tik prie „reikiamų“ receptorių rūgštinėje aplinkoje. Tai reiškia, kad jo poveikis yra tik audinio pažeidimo sukelto skausmo malšinimas, be kvėpavimo slopinimo, mieguistumo, vidurių užkietėjimo ar priklausomybės išsivystymo rizikos“, – komentavo mokslininkai.

Taigi ateityje, po dar keleto klinikinių tyrimų etapų, bus galima tikėtis išvysti naują, tobulesnį vaistą nuo skausmo.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net




Susijusios prekės

Faringospray purškalas 20ml
Perskindol Active Gel 100ml
Perskindol Cool Spray 250ml



Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos